Publicerad av Ulf Krona den sep 19, 2019
Åke Rosén, grundare av GAIA, inledde med att berätta om sin entreprenörsresa. Och vilken fantastisk åktur vi fick vara med om. Åke fängslade oss alla med sin berättelse.
Det är nästan omöjligt att återge denna berättelse rättvist - man behöver egentligen höra Åkes egna ord. Här följer i alla fall en kortfattad sammanfattning:
 
Under oljekrisen 1974 fick han en idé om att fylla upp plastmassan med krita, som visade sig ökade plastens värmebeständighet med 30 grader. 1977 kontaktades han av Volvo, som börjat bygga turbomotorer, vilket gjorde att motorutrymmet blev 20 grader varmare.
Vid samma tid lades både varven i Landskrona och Malmö ner och landshövding Nils Hörjel fick i uppgift att dela ut 100 miljoner kronor till företag, som hade presenterat innovationer. Åke Rosén fick hela summan för att utveckla ”kritplasten”, vilket gjorde att han fick en stororder från Volvo. Även Nils Fagergren satsade 100 miljoner kronor i företaget.  Det ledde också till ett långvarigt samarbete med Hans Rausing.
Som den entreprenör Åke Rosén är, sålde han snart sitt första företag och började arbeta för Hans Rausing. Det innebar att Åke Rosén fick etablera Tetra Pak först i Ryssland och senare i Kina. Kina är idag Tetra Paks största marknad med 52 % av omsättningen.
Åter ville Åke Rosén gå vidare, sålde sin del i Tetra Pak och startade 1996 företaget Ecolean med huvudkontor i Helsingborg. 2001 tog Hans Rausing över som ägare till Ecolean. Idag har Ecolean fyra fabriker i Kina.
Vid 55 års ålder flyttade Åke Rosén till Cannes i Frankrike, men efter en tid lockades enreprenören Åke Rosén tillbaka till Sverige för att starta ett företag, som skulle tillverka en ”bioplast”, som består av mjölksyra, vete, vegetabilisk olja, krita och enzymer. Denna ”bioplast” är Åke Roséns 65:e patent.
För fyra år sedan startade Åke Rosén företaget GAIA, som har sin verksamhet på Bunkagårdsgatan 13 i Helsingborg. Företagsnamnet betyder Moder jord och var en gudinna i den grekiska mytologin. Företaget tillverkar påsar för matavfall, plastkassar och plastsäckar i ”bioplast”. Klippans kommun var den första kommun, som köpte in påsar för matavfall, som även Höganäs kommun använder idag. En del ICA-affärer köper i dagsläget plastkassar av denna ”bioplast”.
Företaget har än så länge ett 20-tal anställda. Det pågår en ständig produktutveckling, som Åke leder, så vi lär få se åtskilligt fler produkter på marknaden framöver.
För närvarande har GAIA tre konkurrenter, nämligen ett företag i Italien, som använder majs istället för vete och två företag i Tyskland.
 
Studiebesöket avslutades med en kort rundvandring i lokalerna, som har plats för framtida expansion.
Åke avtackades med en varm applåd för sin makalösa berättelse om sin resa fram till dags dato - en resa, som förhoppningsvis fortsätter i många år till.