Vi samlades uppe på parkeringen söder om Helsingborg C för en rundvandring i Oceanhamnen, som är det allra senaste tillskottet i Helsingborgs bostadsbyggnation. På en fantastisk plats alldeles nära havet växer ett helt nytt bostadsområde fram och första etappen börjar nu bli klar.
 
Efter en kort promenerad över den nya bron, vidare genom parken och lekplatsen med djungeltema i den gamla dockan, kom vi fram till Havoteket.
 
I Havoteket finns bl a två akvarier, som visar djurlivet i Öresund nära ytan och i djuphavshålorna.
 
Ett konstgjort stenrev fanns i vattnet utanför Havoteket. Här ska det växa tångskogar där t.ex. småfisk kan trivas.
 
På vägen tillbaka stannade vi till vid konstverket ”Hamngäst”, som är en manetliknande staty på höga ben. Konstnären Thomas Nordström har skapat den. Meningen är att konstverket ska brinna med hjälp av lokalproducerad biogas en gång i halvtimmen.
 
I Helsingborgsrummet lyssnade vi på tre kortare föredrag om idéerna kring utbyggnaden av Oceanhamnen. Det var också möjligt att ställa frågor till föredragshållarna.
 
Vi besökte också Granitor Prosperties visningslägenhet, som marknadsförs som ett Smart hem för fritid och arbete i Oceanhamnen. Lägenheten var en tvåa i två plan. På bottenvåningen fanns kök, badrum och vardagsrum. En trappa ledde upp till övervåningen och där fanns sovrum och garderober.
 
I Helsingborgs nya havsnära stadsdel planerar JM att utveckla moderna bostadskvarter på en konstgjord ö med torg, kajpromenad och spännande mötesplatser för boende och besökare. På Oceanön ska det byggas attraktiva bostäder med fokus på hållbarhet och cirkulärt kretsloppstänkande. 
 
Vi avslutade rundvandringen med ett besök på restaurang Zushi Ocean, där vi serverades mycket god sushi och njöt av den fina utsikten liksom varandras sällskap. Vår egen medlem Anita Elander hade planerat denna trevliga kväll och guidade oss på ett exemplariskt vis. Tack!