Joakim Palmkvist trollband oss under sitt föredrag om gängkriminalitet i Sverige.
Han började med en historisk tillbakablick för att sedan arbeta sig framåt till dagens hejdlösa våldsvåg med dödsskjutning var och varannan dag. Den första egentliga gängkriminaliteten kom på 1980-talet med etableringen av Hells Angels och Bandidos i Sverige. Av Palmkvist kallad den första vågen. Den andra vågen kom i slutet av 1990-talet och början av 00-talet och kans ses som ett resultat av Balkan-kriget. Personer med stort våldskapital under vad som kom att kallas juggemaffian styrde i den under världen. Dessa trädde sedan tillbaka i takt med att krigsförbrytare började lagfördas i forna Jugoslavien och länderna i Balkan återgick till mer normaliserade relationer.
 
Joakim Palmkvist tackas av kvällens President Astor Brorsson.

Den tredje vågen som av Palmkvist bedöms som den i särklass våldsammaste är ett resultat av den ökade segregationen i samhället, till följd av de stora flyktingströmmarna från krigshärjade områden i Mellanöstern och Afrika. Denna våldsvåg började under 2010-talet och är pågående. De kriminella i dessa grupperingar hålls inte samman av någon ideell eller kulturell samhörighet, utan enbart av möjligheten till att tjäna snabba och stora pengar. Och det lyckas de ofta också göra. Dock med livet som insats och de flesta ledarna hamnar till slut antingen i fängelset eller blir mördade. Notera att Joakim Palmkvists föredrag endast handlade om de kriminella gängen med sitt ursprung i Malmö. I exempelvis Göteborg har man som känt problem med familjer – så kallade klaner- som utövar ett skräckvälde på civilsamhället.

Joakim Palmkvist är journalist på Sydsvenskan och har som sådan följt gängens utveckling under 3-4 decennier och skrivit ett flertal böcker. Inte bara om gängkriminalitet utan även uppmärksammade kriminalfall.